Hercegkút - 2008. október 31-én egy debreceni székhelyű vállalat látogatott el Hercegkútra, hogy részt vegyen családi pincénkben egy borkóstolón. A kora esti órákban elfoglalták a vendégeink az egyik helyi apartman szobáit, majd el is kezdődött a boros program. Elsőként elkalauzoltam őket a palackozó épületébe, ahol szó esett a szőlő feldolgozásának módjáról és a reduktív technológiáról. Ezt követően mentünk ki a mintegy 100 méter hosszú érlelőpincénkbe, ahol a tradicionális, oxidatív érlelés folyamatát mutattam be nekik, valamint a falon található nemespenész fontosságát emeltem ki, ami a jó pincék jellegzetessége Tokaj-Hegyalján, mivel a páratartalmat szabályozza, nagyon fontos szerepe van a bor érlelésének folyamatában. Ezután került sor a borkóstolóra, ami a száraz boroktól a 6 puttonyos aszúig tartott. Közben természetesen jellemeztem a kóstolt fajtákat, évjáratokat, de szó esett Hercegkút, Tokaj-Hegyalja és a Götz Pincészet múltjáról is. A borkóstoló végeztével megérkezett Erzsike néni is, aki a mindig nagysikerű tunkit készítette vacsorára ezen az estén is, természetesen savanyúkáposztával tálalva. Erzsi néni néhány szót ejtett e különleges sváb ételről, a készítés módjáról, és már kínálta is a helyi specialitást. Nagy öröm számunkra, hogy mindig elnyeri a vendégek tetszését mind a borok, mind a hely étkek ízvilága! Másnap reggel kihasználva az indulás előtti perceket a Kálváriára invitáltam a kedves vendégeket, akik csodálkozva nézték, milyen szép helyen fekszik Hercegkút, és elismerésüket fejezték ki az itt élők munkássága iránt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.