HTML

Götz Mária Ildikó

"Hiszek édesapám szavában, nagyapám gyöngybetűiben,
nagyanyám meséiben, és édesanyám csókjaiban.
Hiszem, hogy helyem van ebben a világban és hogy ez a hely itt van, ezeknek a hegyeknek a lábánál, közöttetek.
A Jóisten szeme előtt..."


Götz Mária Ildikó vagyok, Magyarország I. Borkirálynője. 2008. július 26-án, Tarcalon az I. Országos Borkirálynő Fesztiválon lettem a Borkirálynők Királynője.

Mindenkivel szeretném megosztani gondolataimat borról, szőlőről. Szeretnék minél többet tenni a magyar bor hazai és nemzetközi ismertségének növeléséért és sikeréért. Célom, hogy fellendítsem a borturizmust az olyan borvidékeken is, ahol még megvannak a vidék rejtett értékei és hagyományai. Jusson el a magyar bor híre és szeretete minden emberhez.

Szeretettel várok mindenkit a Götz Családi Pincészetben, Hercegkúton.

www.gotzpinceszet.hu
ildiko.gotz@gmail.com

A Götz Pincészet borai

2008.11.04. 11:25 Götz Ildikó

BOR ÉS VAD - A HÓNAP BORÁSZATA

 

 

 

Götz Pincészet

 
Írta: Kapalló Gergely   
2008. november 03.
A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő és kóstolópincéje is.
 
Götz Pincészet - Csécsi-dűlő
A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőle.
 
Götz Pincészet
 
A minőségi borkészítés elengedhetetlen eleme a jó pince. Götzék a helyi vulkanikus alapközet riolittufájába vájt pincében érlelik boraikat, amely 9 celsius-fokos hőmérsékletet tart az egész év során. A magas párotartalom és a hordókben érlelődő borokból származó vegyületek táplálják a helyi pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt, latin nevén a Cladosporium cellare-t, amely összefüggő réteget képez, és állandó, homeosztatikus pinceklímát biztosít. 
 
Götz Pincészet - Gombos-hegyi pincesor
A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaság dolgozza fel, a hagyományos és a modern technológia optimális ötvözése mellett. A teljes botrytiszes fedettségű aszúfürtökből oxidatív módon, hosszú tölgyfahordós érleléssel készülnek magas puttonyszámú aszúboraik, míg a friss, ropogós száraz és félédes borok irányított erjesztéssel, reduktív  eljárással születnek kezük alatt.
 
Götz Pincészet - Érlelőpince
Végül, de korántsem utolsó sorban megemlítendő, hogy a pincegazda világszép leánya lett Magyarország Borkirálynője, aki a Tokaji és a magyar borok népszerűsítése mellett, szabadidejében atyja pincéjében kóstoltatja a hegy levét az oda látogató megfáradt vándorokkal. 
 
3958 Hercegkút, Petőfi u. 193. sz.
tel.: +36 30/384-0048, +36 30/864-9032, 47/346-247

http://www.boresvad.hu/a-honap-borasza/gotz-pinceszet.html

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gotz.blog.hu/api/trackback/id/tr71749064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása