HTML

Götz Mária Ildikó

"Hiszek édesapám szavában, nagyapám gyöngybetűiben,
nagyanyám meséiben, és édesanyám csókjaiban.
Hiszem, hogy helyem van ebben a világban és hogy ez a hely itt van, ezeknek a hegyeknek a lábánál, közöttetek.
A Jóisten szeme előtt..."


Götz Mária Ildikó vagyok, Magyarország I. Borkirálynője. 2008. július 26-án, Tarcalon az I. Országos Borkirálynő Fesztiválon lettem a Borkirálynők Királynője.

Mindenkivel szeretném megosztani gondolataimat borról, szőlőről. Szeretnék minél többet tenni a magyar bor hazai és nemzetközi ismertségének növeléséért és sikeréért. Célom, hogy fellendítsem a borturizmust az olyan borvidékeken is, ahol még megvannak a vidék rejtett értékei és hagyományai. Jusson el a magyar bor híre és szeretete minden emberhez.

Szeretettel várok mindenkit a Götz Családi Pincészetben, Hercegkúton.

www.gotzpinceszet.hu
ildiko.gotz@gmail.com

A Götz Pincészet borai

2008.10.22. 08:45 Götz Ildikó

WINEROADS MAGAZIN

HEGYALJA KINCSEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

beszélgetés Götz Mária Ildikóval és ifj. Götz Istvánnal

Mint mindenhol, Tokaj-hegyalján is elkezdődött a szüret, de hogyan töltötte a nyarat Magyarország első Borkirálynője?

A nyár, illetve a tavasz is már nagyon gyorsan elszállt, hiszen rengeteg tennivalóm volt a családi pincészetünk marketingeseként. Részt vettünk különböző fesztiválokon, borvacsorákon és persze a csoportok sem maradhattak el a hercegkúti pincénkből. Voltunk Szegeden, Kecskeméten, Visegrádon, Budapesten, és nagyon örülünk, hogy megismertethetjük a vásárlókkal a borainkat, és a legfontosabb dolog, a személyes kapcsolatok kiépítése, ami remekül sikerült minden alkalommal! Július végén rendezték meg az I. Országos Borkirálynő Fesztivált, ahol megválasztottak Országos Borkirálynőnek. Azóta egyre több rendezvényre hívnak, és szívesen eleget teszek minden felkérésnek. Persze, egy kis nyaralás is belefért még augusztusban, egy hetet töltöttem Korfu szigetén, ez volt a borkirálynő egyik nyereményútja!

Mint említetted is, sok rendezvényen jelen voltatok az idén. Milyennek találtad a Kecskeméti Bornapok hangulatát?

Kecskeméten két alkalommal is volt szerencsénk fesztiválokon részt venni. Az első június közepe-vége volt, a másik pedig augusztusban. Mindkét rendezvény tíznapos volt. Kecskemét egy nagyon szép és barátságos város, az emberek nagy szeretettel és örömmel fogadtak mint borkirálynőt is, hiszen a júniusi fesztiválon mint Sárospatak Borkirálynője szerepelhettem, az augusztusi Hírös Napokon viszont már mint Országos Borkirálynőt köszöntöttek!

Ha jól tudom a Szegedi boros fesztiválon is részt vettetek. Milyen volt a közönség érdeklődése a Götz borok iránt?

Szegedre külön nagy szeretettel utaztunk, hiszen személyes családi jó barátunk volt Gregor József operaénekes, akinek az emlékalbumában is szerepel a Götz Pincészet, mivel azt nyilatkozta egyszer rólunk, hogy a Götz boroknál finomabbat még nem kóstolt. Rengeteg emberrel ismerkedtünk meg Szegeden, és rég nem látott ismerősökkel is találkoztunk! A borok nagyon ízlettek a közönségnek, legjobban a száraz és a félédes Muscat Lunel fogyott.

Legutóbb a budapesti Bor és Pezsgő Fesztiválon találkoztunk. Akkor említetted, hogy először vesztek részt a Budai várban megrendezett eseményen. Mi a véleményed jövőre is érdemes lesz kiállítanotok?

Mindenképpen érdemes volt Budapesten részt venni ezen a rangos eseményen, hiszen gyönyörű környezetben, nagyon színvonalas programok várták az odalátogatókat. Sokan érdeklődtek felőlem is személyesen a borkirálynői cím elnyerése kapcsán, ezeket a megkereséseket mindig külön örömmel és kissé meghatódva fogadom. Úgy tervezem, hogy ezentúl minden évben részt veszünk ezen a borfesztiválon.

Szeptember utolsó hetében Németországban voltán a Tokaj Vinum Hungaricum Egyesülettel. Milyen fogadtatásban részesültek a tokaji borosgazdák és borok a sör hazájában?

Sajtótájékoztatókon és borkóstolókon vettem részt ezen a háromnapos úton, amelynek különlegessége az volt, hogy az első napon a sajtó képviselőivel közösen készítettünk magyaros ételeket a különféle borokhoz. Ez a tevékenység nagyon jól összekovácsolta a kis társaságot, hiszen olyan oldalról láthattuk egymást, amilyenen egy borkóstoló alkalmával nem biztos, hogy találkozunk. Nagyon nagy érdeklődés mutatkozott az újtípusú, reduktív technológiával készült borok iránt, hiszen ezzel Tokaj-Hegyalja új arcát kívántuk bemutatni. Reméljük, hogy megnő a kereslet nem csak a Tokaji édes borkülönlegességek, hanem a friss, száraz borok iránt is ezáltal a rendezvény által.

A napokban tartottátok meg a sárospataki King Hill Team csapat 2009-es Budapest Bamako Rallyn való indulásának sajtótájékoztatóját, melynek a hercegkúti Götz Pincészet adott otthont. Miért éreztétek úgy, hogy be kell kapcsolódnotok egy ilyen sportesemény támogatásába?

A King Hill Team tagjai mint Országos Borkirálynőt kerestek meg néhány héttel ezelőtt, hogy segítsem, támogassam őket azaz a Tokaji borok hírnökeit. A sárospataki csapattagok: Kiss Csaba, Kerekes Tibor és Godó Roland célja az, hogy elvigyék a Tokaji hírnevét szerte a világban Európán át egészen Afrikáig, ezzel is népszerűsítve a térségünket, szülőföldünket. Ezen kívül segítséget nyújtanak afrikai falvak lakosainak különböző adományokkal. Szívesen veszek részt az előkészületi feladatokban, segítem a munkájukat, mint tiszteletbeli tag. A csapattal olyan rendezvényeken jelenünk meg, amik a borhoz, a borvidékhez és a gasztronómiához kapcsolódnak.

A napokban indult el a blogod, ahol a veled készült eddigi beszámolók és hírek már olvashatók is. Milyen ötlet kapcsán indítottál a hazai borászatok között elsőként internetes naplót?

Darin Sándor segítségével, valamint az ő kezdeményezésére és javaslatára indítottam el az internetes naplómat, hiszen fontosnak tartom, hogy megosszam az emberekkel, hogy milyen eseményeken jelenek meg, mely rendezvényeken szerepelek.

Bátyáddal, Istvánnal közösen építitek édesapátok felügyelete és édesanyátok gondoskodása mellett a családi borászatot.

István, mennyire könnyű egy lánytestvér társaságában borokat készíteni?


Családi vállalkozásként mindenki aktívan kiveszi a részét a feladatokból. A munkamegosztás persze megvan nálunk is, de valójában mindenki segít a másiknak, amiben tud. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Ildit is érdekli a borkészítés folyamata egészen a szürettől a palackozásig, és persze a reprezentációs tevékenységeknél is lehet rá számítani.

Kereskedelmi forgalomban kevés helyen találkozhatunk a pincészet termékeivel. Melyek a fő felvevőpiacok?

A Götz Pincészetre a magas minőség a jellemző, tehát borainkat főleg a gasztronómiában próbáljuk értékesíteni. Éttermekben, borszaküzletekben lehet találkozni a termékeinkkel, hiszen amit mi készítünk, az nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrálódik.

A szüret eddigi eredményének ismeretében, milyen elképzeléseid vannak a 2008-as évjárat borairól?

A korai fajták szürete tart még nálunk, tehát a java még hátra van. Területeinken az összes Tokaj-Hegyalján termeszthető szőlőfajta megtalálható, és az idei évjárat nagyon szépnek ígérkezik.

Tudom korai még kijelenteni, de érzésed szerint milyen lesz Tokaj aranya, az aszú ebben az évben?

Tokaj-Hegyalján a Furmint és a Hárslevelű szőlőfajták szüretelése a napokban kezdődik el. A minőség jónak ígérkezik, nagyon szép botrytiszes, magas cukortartalmú, beltartalmú aszúszemeket lehet szüretelni. Néhány év múlva kiderül, milyen is lesz a 2008-as „folyékony arany”, amelyet a tradicionális technológia híveiként hosszú évekig érlelünk tölgyfahordóban.

Szólj hozzá!

Címkék: pincészet istván götz hercegkút


A bejegyzés trackback címe:

https://gotz.blog.hu/api/trackback/id/tr57733767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása