HTML

Götz Mária Ildikó

"Hiszek édesapám szavában, nagyapám gyöngybetűiben,
nagyanyám meséiben, és édesanyám csókjaiban.
Hiszem, hogy helyem van ebben a világban és hogy ez a hely itt van, ezeknek a hegyeknek a lábánál, közöttetek.
A Jóisten szeme előtt..."


Götz Mária Ildikó vagyok, Magyarország I. Borkirálynője. 2008. július 26-án, Tarcalon az I. Országos Borkirálynő Fesztiválon lettem a Borkirálynők Királynője.

Mindenkivel szeretném megosztani gondolataimat borról, szőlőről. Szeretnék minél többet tenni a magyar bor hazai és nemzetközi ismertségének növeléséért és sikeréért. Célom, hogy fellendítsem a borturizmust az olyan borvidékeken is, ahol még megvannak a vidék rejtett értékei és hagyományai. Jusson el a magyar bor híre és szeretete minden emberhez.

Szeretettel várok mindenkit a Götz Családi Pincészetben, Hercegkúton.

www.gotzpinceszet.hu
ildiko.gotz@gmail.com

A Götz Pincészet borai

2009.10.11. 16:03 Götz Ildikó

BORÜNNEP BERÉNYBEN

Pénteken délután nagy volt a sürgés-forgás a Co-op Star áruház körül. Az árkádok alatt és előtt, a parkolóban kirakodóvásár csalogatta a nézelődőket, az átriumban pedig sok jóféle bor és hozzá finom falatok. A VI. Berényi borünnep eseményei zajlottak. Előbb a néptáncos gyerekeknek – Árendás, Galagonya és Barkóca - tapsolt a népes közönség. Közben a vendégcsalogató lovas kocsikkal a Jártató együttes tagjai járták a város utcáit.

Nézelődőben, kóstolgatóban nem volt hiány. Bizony nehéz volt választani, hiszen nagyon finom borokat hoztak a kiállítók, s a 2009-es évjárat bizonyára sokat emlegetett lesz. A legjelesebb magyar borvidékek pincészetei mellett Conselve borászai is itt voltak. Vendég volt lengyel testvérvárosunk, Sucha Bezkidzka küldöttsége és Franciaországból is egy „előretolt hadállás”, Pierrevert bortermelő vidékének magyar képviselője aranyérmes borokkal. A szlovákiai Topolcsány polgármestere is megkóstolta a finom magyar nedűket, aki az együttműködés szélesítése érdekében járt városunkban.
A megnyitón dr. Gedei József polgármester azt mondta, az időjósló szentek – Donát, Medárd és Orbán – meghallgatták a fohászokat, és jó terméshez segítették a szőlős gazdákat. Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesülete elnöke ígérte, a pincér tanulóknak megtanítják a borok titkait, és a kulturált borfogyasztás érdekében szükséges magatartást. Az egyesület tagja pedig széles borválasztékot tartanak az éttermekben, hogy a közönségnek kínálhassák a jó magyar borokat. Cserák István, a Pince Kft. ügyvezető igazgatója sorban bemutatta a 16 kiállítót. Volt itt egri, soproni, balatonlellei, villányi és alföldi borvidék képviselője, jeles pincészetek borásza. Balogh Orsolya, a Co-op Star Zrt. marketing menedzsere felidézte a 2004-es, első borünnepet, s mindenkinek egészségére kívánta a szőlők nedűjét.
 
Bár az időjósok már szombatra rossz időt jeleztek, az égiek mégis másként gondolták, és gyönyörű őszi napot varázsoltak a Berényi borünnep második napjára. A nagyközönség számára 12.00 órakor vette kezdetét a program, a műfüves labdarúgópályán a jászberényi önkormányzat csapata a testvérvárosok képviselőiből összeállított gárdával mérkőzött meg. A találkozó előtt a vendégek a Tanítóképző Főiskolával ismerkedtek meg, ahol dr. Barkó Endre dékán vezette körbe őket. Lehet, hogy ez a látogatás fárasztotta el lengyel-olasz-szlovák vegyes csapatot, mert a focipályán a mieink domináltak. Hiába erősítette a vendégek válogatottját dr. Gedei József, városunk polgármestere is, a jó hangulatú, sportszerű találkozót 4-1-re Jászberény Város Önkormányzata nyerte.
A meccs után, két órakor már díszes fogatok várták a küldöttségek tagjait az Andrássy Rendezvényház előtt. No, meg Götz Mária Ildikót, az első magyar borkirálynőt, aki először volt vendége a Berényi borünnepnek. A hintós városnézést követően az Andrássy Rendezvényházhoz már a néptáncosokat szállító fogatok is megérkeztek, és az a népes gyermeksereg, maskarás had – a néptáncos utánpótlás - is, melynek tagjai mind beöltöztek e jeles alkalommal valaminek. Volt itt szalmahajú angyal, varázsló és boszorkány, de medve is. A vidám maskarás felvonulásból természetesen a jászberényi hagyományőrzők sem hiányozhattak.
Az Andrássy Rendezvényház előtt a Palotásy János Zeneiskola zenekara fogadta a felvonulókat és az érdeklődőket, és dr. Gedei József köszöntötte a megjelenteket.
- A Co-op Star Zrt. öt éve rendezett először borünnepet, majd tavaly a város is hasonló rendezvényt szervezett. A lehetőség adta magát, hogy egyesítsük erőinket, s együtt rendezzünk Berényi borünnepet. Hogy ez jó döntés volt, azt már a tegnapi nap sikere is bizonyította – mondta. Köszöntötte a megjelenteket, köztük Götz Mária Ildikó borkirálynőt, Stanislaw Lichosikot, Sucha Beskidzka polgármesterét, Ing. Peter Balaž-t, Topolcsány polgármesterét, Romano Puozzo-t, conselvei képviselőt, valamint Baráti Tibort, a Provence-i Magyar Egyesület elnökét is.
 
Szép időben, látványos programok és sok érdeklődő. Ez jellemezte a 2009. évi Berényi borünnepet, melynek természetesen lesz folytatása 2010-ben is.
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: berényi borünnep


A bejegyzés trackback címe:

https://gotz.blog.hu/api/trackback/id/tr51496067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása